Sunday, December 4, 2016

My 31 Kueh @ Sri Gombak, Batu Caves

Landmark:
Opposite Medan Selera Sri Gombak
Sederet Restoran Thaqwa
Location:
67, Jln SG 3/1 Taman Sri Gombak,
68100 Batu Caves, Selangor.

Contact Number : 013-3668850 (Azrin)

Operating Hours: 7 am - 10 pm (Closed on Fridays)

Facebook: www.facebook.com/My31Kueh

Instagram: www.instagram.com/My31Kueh

...

1st time makan sini. Sebelum ni perasan kedai ni dari jauh sebab pergi makan kat Restoran Sri Ayu Seafood. Nampak ramai. Ingatkan jual kuih muih je, dah nama kedai pon 'kueh' kan? So tak rasa plak nak singgah.

Baru-baru ni, saya dok google Nasi Tupe Gombak, keluar salah satu search result - My31 Kueh. Ada import makanan Kelantan + Terengganu. Nama kedai macam familiar. Rupanya yang seberang jalan dari Restoran Sri Ayu Seafood. Elok-elok masa tu, esoknya ari Jumaat. Jumaat dia tutup. Terpaksa la tunggu ari Sabtu untuk terjah datang kat sini. Ehehe. Kedai ni sederet Restoran Thaqwa.

...



^
serious tak perasan langsung tuan kedai posing siap peace sign. ni time balik. dalam keadaan hari dah nak hujan. saya tengok dari viewfinder, tak perasan plak ade orang photobomb. balik rumah nak edit gambar baru perasan! :P






^
Alhamdulilah senang nak dapat parking. Sampai-sampai tu, meja belum penuh lagi. ada 2-3 meja masih kosong. Memang rambang mata tengok banyak betul nasi bungkus. Kali ni ayah saya plak yang terkedu tatau nak pilih apa. Saya dan mak memang dah pasang niat nak makan nasi tupe a.k.a nasi tumpang.





Lepas dah amik makanan, pergi ke kaunter bayaran, order air, bayar dan cari tempat duduk. Nak bayar kemudian pon boleh cumanya kena ingatlah apa yang korang makan. Saya nasihat, bayar terus la, senang, takut tertinggal plak. Kiteorg bayar kemudian, sebab mak kate, lepas abih makan, nak tapau lagi untuk dinner. Lagipon, ayah masih memilih. 1 hal plak nak bayar asing2 nanti.

Nasi Tupe macam ada 2 jenis, tapi masa tu tak sure plak isi dalam nya lauk apa, sebab tak berlabel. 1 bungkusan berkilat, 1 bungkusan tak berkilat. Saya kena pegang 4 bungkus nasi tupe, penuh tangan, 2 untuk makan (for me and mum), 2 lagi tapau untuk abg + akak ipar.

Note to self and others, korang yang nak amik banyak2 tu, sila amik bakul ye? ada bakul kat belah depan kat entrance. Lepas makan, kiteorg tapau untuk dinner, saya dah cerdik sket, sy pergi amik bakul untuk angkut semua makanan + kuih. :P

Last-last ayah amik nasi kak wok. Erk. Bukan ke baru je aritu makan nasi kak wok (Nasi Lili @ Mali's Corner)? dia amik nasi kak wok lagi. ayah ubah fikiran, tak jadi amik, soh waiter yang hantar air letak balik nasi kak wok. dia pergi amik nasi kerabu lak. nasi tupe bila tah dia pergi amik. kecik je nasi tupe ni. memang boleh la nak makan bende lain selain nasi tupe.

Nasi Tupe tu saya dah tau dah beza 2 jenis tu ape. 1 lauk udang dan 1 lauk ikan. yang bungkusan berkilat tu lauk ikan. yang tak berkilat lauk udang. akak ipar saya, datang rumah makan nasi tupe lauk udang. Petang tu, dia dengan abang singgah My31 Kueh makan nasi tupe lauk ikan. akak ipar kata prefer nasi tupe lauk udang, lebih sedap katanya, berbanding nasi tupe lauk ikan.



^
meja penuh dengan makanan! abis ke? abisssssss. Please note, 2 nasi tupe tu tapau untuk abg + akak ipar. Bukan telan semua. :P



^
Nasi Tupe a.k.a Nasi Tumpang (lauk udang)



^
Ini cara saya makan nasi tupe. pecahkan ketulan nasi. gaulkan bersama lauk/kuah. makan. Ini kalo 1 lauk jela. yang nasi tupe byk lauk tu, saya tak makan mcm ni. :P



^
Nasi Kerabu tu kiteorg kongsi 3 orang. Surprisingly, ada lauk ayam goreng! keropok of coz ada jugak. datang dengan 2 sambal. sambal cili dan dan lagi 1 macam kicap je rupe dia. sambal tumis takde.



^
Nasi Impit + sambal. Nyum nyum. don't worry, semua sambal, diasingkan dalam plastik. Untuk photoshoot, mesti la kena letak kat atas..



^
Apam + Kelapa. Ayah tak sabar, dah terngup kat tepi tu. Orang belum sempat snap lagi. Hmm.



^
Sesiapa yang nak tempah boleh call nombor ni.

...

Peta Lokasi


View My31 Kueh in a larger map

Labels: , , , , , , ,



Wednesday, November 9, 2016

Boat Noodle @ M3 Mall, Gombak

Location:
Same row as Texas Chicken
Lot G-05 M3 MALL
Jalan Madrasah,
Gombak Setia,
53100 Kuala Lumpur.

Contact Number : 019-6196641

Operating Hours: 10am - 10 pm (Daily)

Website: www.boatnoodle.com.my

Facebook/Instagram/Twitter: myboatnoodle

...

1st time makan sini. Lama jugak menelaah menu. Parents dah kenyang sebab makan nasi pagi tadi. Saya dan anak buah je yang belum makan. Last-last order, 5 jenis noodles dan 1 sangkaya (roti stim + kaya). Nak makan pon susah, sebab Darris mengamuk plak. Terganggu jugak la nak makan tu. Sampai semua boat noodle rasa lebih kurang sama je. Hahahah.

Okla pada siapa untuk yang nak makan light. Leh order brp banyak mangkuk yang korang nak. setiap bowl ada dlm 2-3 mulut mi je. kalo dah biasa makan portion besar, 10 mangkuk belum tentu kenyang. :P

Selain boat noodle, ada juga nasi goreng dan side dishes lain. Air saya try Thai Iced Green Tea, anak buah order Thai Iced Tea. Cup tu kiteorg bawa balik. Senang sket nak minum air masak bila buat kerja.

...

Yang nak makan boat noodle, ada 2 jenis sup
1) Pathumtani - sup warna gelap (soya sos), masam, katenya pedas tp tak pedas pon. papepon boleh je nak tambah serbuk cili untuk tambah rasa pedas
2) Ayutthaya - sup dia keruh sket, nampak macam tomyam, rasa masam

Pestu boleh pilih antara 2 jenis mi
1) Rice Noodles
2) Egg Noodles

Dan last skali, pilih antara 2 jenis bebola
1) Beef
2) Chicken

Bila boat noodle dah sampai tu, ikut suka la nak letak extra seasoning mcm fish sauce, serbuk cili.. etc












...

PETA LOKASI

Labels: , , , , , , , , , ,



Older Posts    Home   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...