Friday, September 19, 2014

Gerai Pak Lang (Ikan Bakar & Nasi Campur) @ Kampung Baru

Address:
Gerai Pak Lang
Jalan Raja Muda Musa,
Kampung Baru,
50300 Kuala Lumpur.

GPS: 3.162268, 101.703878

Speciality: Ikan Bakar, Nasi Campur, Masakan Kampung

...


^
Salah satu pintu masuk. Sebelah kiri medan selera ni ada tempat parking - RM 5 per entry.


^
Masuk-masuk tu, akan nampak gerai Putu Bambu kat belah kiri. Lepas balik dari makan, mak saya ada la beli 1 paket. Gula melaka dia tak balance, ada kat belah bawah aje, rase tak manis mana. Pestu agak kering la, tak moist. Warna putu bambu pon tak menarik, warna hijau pudar aje. Jujur saya cakap, rasanya tak sesedap Putu Bambu World.



^
Belah kanan plak, akan nampak tempat bakar ikan. Ada ikan pari, cencaru, ikan kembung.. etc. Harga ikut saiz ikan dan korang akan dapat air asam dan sambal kicap skali.




^
Lauk pauk dia memang banyak. Saya dengan mak sampai terpaksa duduk dulu sebab tatau nak pilih lauk ape. Hahahaha.


^
Jenuh nak decide nak amik ape. Last-last ini jela yang saya amik. Saya amik  kerabu perut, tauhu kering + suun dan sambal telur puyuh. Ikan pari bakar, ayah amik 1 keping untuk kongsi 3 orang. Kiteorg bukanlah manusia yang melahap, memang makan serba sederhana. Hahaha. :P


^
Tempat duduk memang banyak kat sini. Ada orang akan amik order minuman. Tapi kalau terlebih rajin, boleh order sendiri kat gerai air. Gerai air ada kat tepi sinki (refer middle right). Nanti ada orang akan datang kirekan harga lauk pauk yang korang amik. Bayar kat kaunter bayaran (refer top left).


^
Tak lama lepas kiteorg start makan, perasan sorang mamat ni tengah set up mic stand. Siap ada entertainment lagi tu.

Kat bawah TV (refer bahagian yang bercahaya terang tengah-tengah gambar) ada display dessert seperti kek, pisang salut coklat, etc. Tak beli plak, tapi nampak banyak jenis jugak kek yang ada. Terliur nak try, tapi perut sudah kenyang.

...

Peta Lokasi

View Gerai Pak Lang (Ikan Bakar) in a larger map

Labels: , , , ,



Tuesday, September 16, 2014

SCR Xpress @ Platinum Walk, Danau Kota

Alamat:
SCR Express
30-0 (Ground Floor) Platinum Walk,
No. 2 Jalan Langkawi, Danau Kota,
53300 Kuala Lumpur.

SCR stands for Singapore Chicken Rice.

Official Website: www.scr.my

...

Kat sini famous dengan Nasi Ayam (Chicken Rice), tapi makanan lain pon ada jugak. Kalo nak view full menu, boleh click kat link official website (refer link above).

Cara order, isi order form, tekan butang 'service', nanti waiter/waitress datang amik order form. Senang la ade butang service tu, tayah nak terjerit2 nak panggil waiter/waitress. :P

Banyak pilihan tempat duduk kat sini; nak duduk dalam boleh, nak duduk luar boleh. belah dalam ada kerusi meja jenis booth dan kerusi meja jenis biasa.






^
From left to right...
- Garlic & Ginger Paste (?)
- Soy Sauce
- Chilli Sauce


^
Sudu dan garfu di-steril dalam air panas.


^
From left to right...
Calamansi Plum Juice : RM 4.50
Lemonade : RM 5.50
3 Layer Tea : RM 4.80


^
Mum's ~ SCR Fried Rice : RM 8.50


^
Dad's ~ Hot Pot Ginger Chicken with Rice : RM 8.00


^
Mine ~ Hot Pot Sweet Sour with Rice : RM 8.00


^
Total bill

My comments:
- Dari segi harga, not bad, tade la mahal mana. Affordable la.
- Cuma yang 'hot pot', bekas dia tu rase macam leceh sket la nak makan. Sebab.. kecik dan sempit, pestu tinggi plak tu. Nak kate, sampai-sampai ke meja tu makanan berasap macam 'sizzling/hot pot' yang lain tade la plak. Rasenye kalo present dalam pinggan biasa macam SCR Fried Rice lagi ok. :P

...

Peta Lokasi

View Platinum Walk in a larger map

Labels: , , , , , ,



Older Posts    Home   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...