Thursday, September 11, 2008

Mee Suah


Credits to triple-s.fotopages.com for the photos.


Bawah nie, recipe mak saye. Kebiasaannye, Mee Suah ni selalu di makan dgn sup ayam, tp kalo nak gune sup Tomyam, kuah kari pon boleh jugak. nak goreng pon boleh, tp kene pandai masak la. sbb mee suah ni lembut dan fragile. :P

A. Sup

1 ekor ayam (potong kecil)
1 inci halia (ketuk)
3-5 bawang putih (ketuk)
2 sudu besar lada hitam
garam secukup rasa
air secukupnya

Letak semua bahan A dan didihkan sehingga masak.

Kuantiti air bergantung kepada bilangan orang. Anggaran 200 ml - 300 ml sup untuk seorang makan.

B. Mee Suah

bbrp paket Mee Suah (vercimelli)
Air yg secukupnye

Didihkan air. Bila air sudah mendidih, masukkan mee sua. Kacau sehingga mee lembut. Angkat dan toskan.

Kuantiti Mee Suah bergantung kepada bilangan orang. Anggaran 1 paket (120 g/150g sepaket) cukup utk 2 orang makan.

c. Ornaments

2-3 tomato (potong dadu)
bawang goreng
daun bawang (potong halus)
lobak tom chai

Ditaburkan di atas Mee Suah selepas siap.

d. Sos Cili

1 genggam cili padi atau 10 cili padi + 5 cili merah hidup
4 ulas bawang putih
3/4 mangkuk air panas + cuka (cuka:air = 2:1)
6-7 sudu besar gula
garam secukup rasa

bahan2 D diblend.

~~~~~

Vermicelli [ver-mih-CHEHL-ee]
Italian for “little worms,” culinarily the term refers to PASTA shaped into very thin strands. Vermicelli is much thinner than regular SPAGHETTI.

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...